Υπατία η Αλεξανδρινή (370- 8 Μαρτίου 415μΧ)
Νεοπλατωνική φιλόσοφος στην Ελληνορωμαϊκή Αίγυπτο του 4ου αιώνα μ.Χ. Πρώτη επιφανής γυναίκα στον παγκόσμιο χώρο των μαθηματικών και κόρη του Έλληνα λόγιου και επίσης μαθηματικού Θέωνα. Η Υπατία, ως σχολάρχης της Πλατωνικής σχολής της Αλεξάνδρειας, δίδαξε επίσης Φιλοσοφία και Αστρονομία. Κατακρεουργήθηκε από πλήθος φανατικών Χριστιανών (Παραβολάνοι) στις 8 Μαρτίου το 415, έπειτα από διαταγή του Επισκόπου Αλεξανδρείας Κύριλλου. Ο Φανατικός αυτός όχλος την έκοψε κομμάτια με όστρακα αγγείων και έσυρε το κορμί της στην τοποθεσία Κύναρον, όπου έκαψε τα σκορπισμένα και αιμόφυρτα μέλη της. Η ημέρα του θανάτου της, συμπέφτει τυχαία με την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, γι'αυτό και τιμάται διπλά. Πρώτα ως μάρτυρας της φιλοσοφίας και της ελεύθερης σκέψης και δεύτερον ως γυναίκα που όρθωσε το ανάστημα της σε μια άκρως Χριστιανοανδροκρατούμενη αυταρχική κοινωνία.
Το 2009, ο σκηνοθέτης Αλεχάντρο Αμενάμπαρ μαζί με τον Ματέο Γκιλ, δημιούργησαν την ταινία Agora, η οποία περιγράφει την πολιτισμική σύγκρουση, όπως αυτή έλαβε χώρα στην κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια στην μεταβατική αυτή φάση της παγκόσμιας ιστορίας και που είχε ως αποτέλεσμα τον βίαιο θάνατο της φιλοσόφου. Τον ρόλο της Υπατίας ενσαρκώνει η Ρέιτσελ Βάις σε μία καταπληκτική ερμηνεία και η ταινία είναι αρκετά πιστή ως προς την περιγραφή των ιστορικών γεγονότων της εποχής, αν και δείχνει τον βίαιο τρόπο που η αλεξανδρινή φιλόσοφος κατακρεουργήθηκε.
Σημ: Η Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία, δεν έχουν ακόμα απολογηθεί επίσημα για αυτό το φρικτό έγκλημα. Αντιθέτως, έχουν αγιοποιήσει τον Επίσκοπο Αλεξανδρείας Κύριλλο, του οποίου η μνήμη τιμάται διπλά από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 18 Ιανουαρίου και 9 Ιουνίου και στις 27 Ιουνίου από τους Καθολική Εκκλησία αντίστοιχα. #παγκόσμιαημέρατηςγυναίκας #womensday #σανσημερα